Bag enhver succesfuld mand står en stærk kvinde siges det. I pitchingens verden kan det siges at bag enhver succesfuld pitch ligger en interessant idé og et vigtigt budskab. I denne artikel ser vi på hvorfor idéen er så vigtig og hvad der en god idé i pitchmæssig forstand.

Idéen som grundlag

Når du pitcher, pitcher du altid noget bestemt: du har et budskab. Du har noget på hjerte. I forretningsverdenen er det oftest en forretningsidé eller et produkt, som er udgangspunktet for dit budskab. Idéen er altså baggrunden for hvorfor du overhovedet vil pitche. Og hvorfor det er relevant for andre, at lytte til dig. Et stærkt pitch er bygget på et stærkt og interessant budskab. Du kan være nok så god en formidler, men er det du formidler ikke i sig selv interessant og vigtigt, bliver det højest til god underholdning.

Idéen er derfor udgangspunktet og afgørende for den gode og overbevisende pitch. Når jeg taler om idéen er det ikke bare den smarte løsning eller det nye lækre produkt, jeg snakker om. Løsningen er nemlig kun den ene side af idéen. Den anden side er det problem eller behov, som løsningen er skabt ud fra og forhåbentlig ‘passer’ til. Problemet er afgørende at pinpointe og præcisere fordi det oftest er det som optager folk og det de kan relatere til. Problemet og løsningen udgør tilsammen kernebudskabet i dit idé- og forretningspitch.

Læs også blogindlægget: Hvad er det nu liiige pitching, det er?

Don’t pitch shit! ..but pitch what you got

Mike Monteiro, en meget dygtig og anerkendt designer, opfordrer i sin speech ‘How Designers destroyed the world’, andre designere til at arbejde med projekter, som gør en positiv forskel i verden og samtidig undgå at arbejde med projekter der ikke gør det. “Don’t build shit!”, udtrykker han det klart og det samme kan parallelt siges at gælde indenfor pitchverdenen: Don’t pitch shit!

Når du pitcher, påvirker du andre mennesker og er i bund og grund med til at skabe verden. Derfor er det afgørende for både dig og dine tilhørere, at du bruger din og deres tid på noget interessant og vigtigt. Som det siges, hvis du ikke har noget fornuftigt eller pænt at sige, så lad være med at sige noget. Når det er sagt kan det være vigtigt og godt at pitche din idé tidligt også selvom den ikke er perfekt eller gennemtænkt. Det kan umiddelbart lyde tvetydigt, men det er det ikke.

Udgangspunktet for gode pitches er interessante og vigtige idéer. Ikke at forveksle med færdigudviklede idéer eller løsninger. Du behøver altså ikke nødvendigvis have den forkromede idé, for at lave et godt pitch. I startup verdenen er det meget normalt at pitche idéen på et meget tidligt stadie, måske allerede på det tidspunkt hvor du kun lige har spottet et problem eller ser muligheden for at skabe et behov.

At pitche tidligt kan spare dig masser af tid og give dig væsentlig feedback, der kan hjælpe dig til at forstå og formidle din idé endnu bedre næste gang. Og idéen kan jo ikke være perfekt fra starten. Derfor er det helt i orden at pitche what you got og gøre opmærksom på at du gerne vil have hjælp og input til din videre proces med at udvikle idéen. Udnyt enhver situation hvor du har mulighed for at pitche overfor venner, familie, samarbejdspartnere og potentielle kunder, til at blive lidt mere skarp på idéen, så du kan forbedre kernebudskabet.

Læs også blogindlægget: Pitching er [ikke] raketvidenskab

Når først du har styr på idéen…

…har du de væsentligste kort på hånden for at skabe et godt pitch. Men at omsætte en god idé til et god pitch kræver at selv har en klar forståelse af idéen: problemet og løsningen. For jo bedre du forstår den, desto bedre kan du formidle den. Det lyder meget basalt, men ofte kan årsagen til et budskab ikke kommer igennem, være din egen mudrede eller manglende forståelse af idéen. Den tilsyneladende simple form som din idé har i dit hoved, er ikke nødvendigvis faktisk så tydelig, konkret og utvetydig, når du skal fortælle andre om den. Har du endnu ikke helt styr på grundidéen er det som regel en fordel at fokusere på at forbedre den, inden du pitcher alle mulige andre elementer af din idé.

Når du så får styr på din grundidé – det kan være du allerede har det – kan du begynde at udvide dit pitch med øvrigt relevant og lækkert indhold. Hvis du pitcher for en ven, kollega eller rådgiver kan det være du skal pitche hvad de næste skridt, i udviklingen af idéen er og hvilke udfordringer du sidder med netop nu. Hvis du pitcher for en mulig samarbejdspartner kan det være en fordel at pitche hvilke spændende arbejdsopgaver der er i dit projekt og hvor du kunne få brug for hjælp. Overfor investoren skal du måske inddrage overvejelser eller planer om indtægtskilder, salg og marketing. Og overfor en potentiel kunde, skal du måske uddybe de store fordele ved din løsning frem for konkurrenternes og hvorfor du i øvrigt vil være alletiders handelspartner. Kort sagt skal pitchets øvrige ingredienser tilpasses situationen. Men husk: brug tid på kerneidéen, den er grundlaget for den gode pitch!

Om forfatteren: Lauge Vagner Rasmussen er co-founder og konceptudvikler på Pitcherific samt skriver artikler og afholder workshop om Pitching. Desuden er han ekstern lektor ved Aarhus Universitet hvor han underviser i entreprenørskab, herunder Pitching. Hvis du har kommentarer eller forslag er du velkommen til at skrive på lauge@pitcherific.com

Lauge Vagner Rasmussen

Lauge Vagner Rasmussen

Lauge Vagner Rasmussen is the co-founder of Pitcherific and associate professor at the University of Aarhus, where he teaches entrepreneurship and pitching. Email him at lauge@pitcherific.com

comments powered by Disqus