Pitching er vigtigt. Med stor sandsynlighed også for dig. På trods af det, ved mange slet ikke hvad det vil sige at pitche. Hvis det også gælder for dig, så fortvivl ikke! I denne korte artikel ser vi på hvad det vil sige at pitche og hvorfor det er vigtigt at kunne.

Musik, baseball eller præsentations term?

Hvad er det nu liiige pitching det er? Hvis du ikke ved det, så bare rolig. Du er undskyldt. Der er mange der ikke ved det, og det er ikke så sært, for ordet pitch har forskellige betydninger, i forskellige situationer. I musikkens verden refererer pitch til tonehøjden i en stemme eller på et instrument. Indenfor baseball er et pitch et boldkast og i forretningsverdenen er et pitch en kortfattet præsentation. Blot for at nævne de mest brugte betydninger.

Når vi bruger ordet pitch, refererer vi til den sidstnævnte situation, nemlig til en pitch som en kortfattet præsentation.

Pitching til hverdag og fest!

I praksis bruges pitchen i rigtig mange sammenhænge. Vi bruger den i vores daglige arbejde når vi skal overbevise en kollega eller samarbejdspartner om en ny idé eller en bestemt måde at udføre arbejdet på. Vi pitcher os selv på daten med den smukke pige eller pitcher turen til venedig overfor kæresten.

Mens vi oftest ikke er bevidste om at vi faktisk er igang med at pitche i mange af disse hverdagssammenhænge, bliver det anderledes tydeligt i særlige anledninger. Vi bruger nemlig også pitchen som en tale til vores bedste ven eller venindes bryllup, som et eksamensoplæg i forbindelse med vores uddannelse eller som en præsentation af en idé, et koncept eller et produkt overfor en mulig kunde eller forretningspartner.

En disciplin i sig selv

En idé er ikke meget værd uden udførelse siges det. En central del af udførelsen handler om at formidle din idé. Med andre ord: det er ikke nok at have en god idé – du skal også kunne sælge den til andre. Det er netop det pitching handler om. At være i stand til at overbevise og sælge noget til andre, ved at komme klart og slagkraftigt igennem med et bestemt budskab.

På papiret er det meget nemt: Du har en god idé du gerne vil overbevise andre om, at de skal være med til at udføre. Et fedt produkt, som du vil have en kunde til at købe. Men det er sjældent så nemt, som det umiddelbart virker til. Derfor kan pitching med fordel betragtes som en disciplin i sig selv. Noget som du kan træne og blive god til.

En disciplin der gør dig i stand til at præsentere kortfattet og overbevisende, så din idé, budskab eller dit produkt – uanset hvad det er – kommer ud over rampen.

Lauge Vagner Rasmussen

Lauge Vagner Rasmussen

Lauge Vagner Rasmussen is the co-founder of Pitcherific and associate professor at the University of Aarhus, where he teaches entrepreneurship and pitching. Email him at lauge@pitcherific.com

comments powered by Disqus