Et effektivt pitch skal ikke bare kunne huskes, men giver dig – og tilhøreren – et konkret udbytte. I denne artikel ser vi på forskellige gode måder du kan afslutte dit pitch og sikre dig et udbytte af dine pitch-anstrengelser.

Undgå rynken på næsen

Reaktioner som træk på skulderen eller rynken på næsen fra din tilhører er ikke ligefrem et ønsket udbytte af dit pitch. Derfor må du for alt i verden undgå at svække dit budskab med afsluttende sætninger som ”det var det sidste jeg havde så..” eller ”jeg tror det var mit pitch, nogle spørgsmål..?”. I stedet skal du slutte med en god historie som gentager og forstærker dine væsentligste pointer, fortælle hvad der er dit næste skridt mod din vision eller lave en helt konkret forespørgsel som tilhøreren kan handle på.

Den bløde afslutning

En blød afslutning opsummerer og gentager de vigtigste pointer så modtageren bedre husker dem. f.eks. om problemets væsentlighed, din unikke løsning og dens klare fordele. Sådan en afslutning er blød og ufarlig fordi du ikke beder tilhøreren om at tage stilling en konkret forespørgsel, som de skal sige ja eller nej tak til, i situationen. Den bløde afslutning kan være et ok resultat af dit pitch, fordi smil og anerkendende nik er ligesom goodwill godt at sætte ind på kontoen til senere, hvor du så måske kan omsætte det til konkrete møder, ordrer og samarbejder. Hvis du vælger den bløde afslutning, så husk at selvom den er blød, må den ikke være flad. Sæt hellere budskabet lidt på spidsen, så det virker interessant, end pak pointerne ind i beskedenhed.

Den opfordrende afslutning

Der findes et proaktivt alternativ til den bløde afslutning. Nemlig at lave en konkret forespørgsel til tilhøreren. En konkret forespørgsel – et call-to-action – udviser beslutsomhed, vilje og mod, foruden chancen for en værdifuld respons fra din tilhører. Men hvad giver egentlig en tilhører lyst til at gribe muligheden, som du tilbyder og sige ja til imødekomme din forespørgsel?

Ud over at tilhøreren må forstå dit budskab, have et reelt behov for din løsning og kunne se tydelige fordele i din løsning, hjælper det at forespørgslen er specifik og afgrænset. Hvis det er et nyt møde du forespørger om, kan du f.eks. give forslag til specifikt mødetidspunkt og sted og sætte en tidsramme for mødet. Det gør det overskueligt for tilhøreren at træffe en beslutning. Det er vigtigt at huske at forespørgslen ikke er for stor. Foreslå hellere et 20-minutters møde, (som kan vise sig at blive længere fordi det er interessant for begge parter), end et ét-times møde som risikerer at blive afvist fordi forespørgslen er for stor.

Det er vigtigt at du laver din forespørgsel på en måde som lægger op til dialog og forhandling, så svaret ikke kun kan være et ’ja’ eller ’nej’. Det gør at tilhøreren ser muligheder, fordi de kan tænke deres egen version af et ’ja’ og muligt samarbejde ind.

Eksempler på afslutninger

Ligesom der ikke kun findes én god indledning (et hook) til dit pitch, findes der heller ikke kun en version af en afslutning (et close), som virker. I det følgende har vi opstillet nogle forskellige udgaver af hvordan et close kan lyde for vores eget pitchværktøj:

Det bløde close I: ”Vi hjælper allerede en masse iværksættere med at skabe og træne deres pitch. Vi glæder os til også at hjælpe dig med at overbevise dine kunder og vinde handlen.”

Det bløde close II: ”Idéer og produkter kan være gode eller dårlige, men det må ikke være præsentationen af dem som afgør om de er overbevisende eller ej. Pitcherific hjælper dig med at præsentere dine idéer og produkter optimalt.”

Proaktivt close I (forespørgsel til potentiel kunde): ”Kunne du have lyst til at prøve vores værktøj på Pitcherific.com? For så vil jeg meget gerne vise dig hvordan det virker og høre din feedback. Det tager kun 5 minutter – nu eller når det passer dig.”

Proaktivt close II (forespørgsel til potentiel investor): ”..Som præsenteret er det sandsynligt at vi kan øge vores salg med 50 % indenfor det næste halve år. Jeg håber det lyder interessant. Hvad siger du til at aftale et nyt møde, hvor vi kan diskutere mulighederne i et samarbejde? Jeg kan besøge dit kontor engang i næste uge og det behøver ikke tage mere end 20 minutter.”

Tilpas din afslutning til situationen

Husk at afslutningen selvfølgelig skal passe til den konkrete situation du skal pitche i, herunder hvad dit pitchmål er og hvem din målgruppe er. Det som er passende og effektivt at afslutte med i én situation er typisk noget andet, i en anden situation. Ligegyldigt hvilken pitchafslutning du går efter, ønsker jeg dig god fornøjelse med overbevise din tilhører og få det udbytte af dit pitch som du ønsker.

Du kan læse mere om at have et bestemt pitchmål og lave et call-to-action her.

Lauge Vagner Rasmussen

Lauge Vagner Rasmussen

Lauge Vagner Rasmussen is the co-founder of Pitcherific and associate professor at the University of Aarhus, where he teaches entrepreneurship and pitching. Email him at lauge@pitcherific.com

comments powered by Disqus