Steve Jobs lavede betagende præsentationer. Selvom han havde den luksus at præsentere innovative produkter, var en stor del af hans succes baseret på forberedelse og gentagen træning af de præsentationer han gav. Forberedelse, herunder at træne præsentationen igennem igen og igen, er sandsynligvis den vigtigste enkeltstående faktor for at lave en god præsentation. Hvor mange gange har du øvet din?

Problemet med forberedelse

Det typiske svar – hvis det er ærligt vel og mærke – er 0-3 gange. Det er for lidt og de færreste øver faktisk deres pitch tilstrækkeligt – med tydelige konsekvenser til følge: budskabet er uklart, dårligt formidlet eller bare uinteressant ift. målgruppens perspektiv. Den deraf følgende konsekvens er, at tilhørerne ikke bliver overbevist; ikke ser lyset i din gode idé eller helt forstår dit gode budskab og handler derefter.

Det er ærgerligt. For dig og for tilhørerne. Men hvis forberedelse og træning faktisk virker og giver bedre præsentationer, hvorfor øver vi os så ikke mere end vi gør?

Først og fremmest er det for nemt at lade være. Det kræver tid og motivation at forberede sig. En anden årsag er at frugterne af forberedelserne ikke høstes med det samme, men først senere. En tredje årsag som jeg ofte hører er, at det føles falskt at træne uden tilhørere eller uden der er ‘noget på spil’. Af disse og sikkert masser af andre mere eller mindre gode årsager, vælges forberedelse tit fra i en travl hverdag. Derfor har du også muligheden for at skille dig positivt ud i mængden af præsentationer – hvis DU øver dig.

Hvornår har jeg øvet mig nok?

“Det er den indsats du lægger på træningsbanen tirsdag og torsdag, som gør hvor god du er til kampen lørdag”, sagde min fodboldtræner altid. Der er noget om det; det er på træningsbanen vi bliver bedre. Det er der vi kan øve os, dumme os, rette fejl og prøve igen. Uden at det koster sejren i en afgørende kamp eller aftalen i et vigtigt pitch, vel og mærke.

Men hvornår er nok, nok? Hvor har vi øvet os nok? Ligesom på fodboldbanen træner vi for at blive bedre, men uanset hvor gode vi er på et givent tidspunkt, skal det ikke forhindre os i at spille kamp i weekenden – eller pitche for rigtige investorer eller potentielle kunder, når vi får muligheden. Det bliver vi også bedre af – det er jo kamptræning! Selvom det er svært at definere præcis hvornår vi har øvet os nok, findes der nogle gode indikatorer på at du har trænet nok, som du kan støtte dig til. F.eks er du nået langt når:

  • Dit budskab er let forståeligt (vurderet af andre end dig selv!).
  • Du kan huske den overordnede struktur og væsentligste dele af præsentationen på rygraden.
  • Du virker overbevisende og troværdig i din fremtræden (igen vurderet af andre end dig selv).
  • Din nervøsitet er formindsket væsentligt ift. da du først startede med at øve dig.

Læg mærke til at sidstnævnte pejlemærke omkring nervøsitet oftest hænger direkte sammen med de øvrige pejlemærker. Så hvis du har tendens til at være nervøs når du pitcher, er forberedelse den bedste medicin.

Sådan griber du træningen an

Start med at acceptere at det kræver træning at blive en god pitcher. Både dit budskab og din formidling af det, forbedres drastisk over tid og gennem træning. På Pitcherific kan du nemt komme i gang med at lave den første version af dit pitch og derefter træne det via vores indbyggede træningsværktøjer. I starten er det fint at du pitcher til sofapuden eller spejlet og at du støtter dig til dit skriftlige pitch. Bare det at sige ord og vendinger højt, kan gøre at du får idéer til endnu bedre og mere mundrette formuleringer samt måder at fortælle dine budskaber på.

Når du når lidt længere, skal du lægge noterne fra dig og skifte puden og spejlet ud med en kollega, ven, et familiemedlem, ja i princippet alle som gider at lytte til dig. Deres reaktioner og feedback vil vise dit pitchs stærke og svage punkter, anvise uklarheder og give væsentlige forbedringsforslag som du ikke selv har kunnet se. Det er normalt at miste det store perspektiv og fare vild i mindre vigtige detaljer, når du forbereder dig intenst!

Fortæl kollegaen, hvem dit pitch skal målrettes til (fx potentiel kunde eller investor), så de kan sætte sig i personens sted og dermed bedre give feedback. Få også gerne vedkommende til at tage noter til dig, under dit pitch, så du kan arbejde med dem efterfølgende. Hvis du har mulighed for at få feedback fra de personer som er i din målgruppe for dit pitch, f.eks. en potentiel kunde eller investor, så vil det naturligvis give den mest retvisende og dermed værdifulde feedback.

Husk at ændre dit pitch efter den feedback du får og gem ændringerne, så du kan opleve hvordan dit pitch hele tiden bliver skarpere. Hvis du har Pitcherific Pro, kan du via ‘tidsmaskine-funktionen’ automatisk gemme den gamle version af dit pitch, når du opdaterer det.

Vil du øve dig ekstra, er det en god idé at optage dig selv på video og se dig selv pitche. Dels giver det mulighed for at du bedre kan vurdere dig selv udefra, men det giver også gode betingelser for at træne og forbedre dit kropssprog. Du bliver måske overrasket over hvordan du ubevidst bruger din krop når du pitcher – f.eks. hvordan du bevæger dig rundt, hvordan du bruger dine hænder eller hvor mange gange du siger ‘øh’, ‘altså’, ‘faktisk’ og andre forstyrrende ord (eller lyde!) undervejs. Brug videooptagelse til at blive opmærksom på det og arbejd derfra stille og roligt med at rydde ud i de uønskede ting, når du øver dig.

Vær glad for at udvikle dit pitch

Hver gang du pitcher – om det er foran spejlet, kæresten, kollegaen eller en potentiel kunde, bliver din performance og dit pitch lidt skarpere. Hvis du har det perspektiv at du altid er klar til at pitche og gøre det bedste du kan, samtidig med at du lærer hver gang du pitcher, kan det både blive en fornøjelse at pitche og at se præsentationen udvikle sig over tid. Og eftersom du sikkert har brugt måneder på at udvikle dit produkt og din forretning, så fortjener din kunde – og ikke mindst dig selv – at pitchet er klart og fængende.

God fornøjelse med pitch-træningen!

Lauge Vagner Rasmussen

Lauge Vagner Rasmussen

Lauge Vagner Rasmussen is the co-founder of Pitcherific and associate professor at the University of Aarhus, where he teaches entrepreneurship and pitching. Email him at lauge@pitcherific.com

comments powered by Disqus